SYEIKH MUAZ SAID HAWA

بسم لله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

             Syeikh Muaz Said Hawa merupakan ulama di Jordon.Merupakan anak kepada antara ulama besar Jordan iaitu Syeikh Said Hawa.Syeikh Muaz merupakan adik kepada Syeikh Muhammad Said Hawa.

            Kelas Syeikh Muaz pada hari selasa dan sabtu.Pada hari selasa selepas maghrib mengunakan kitab مبادي الإسلام manakala selepas isya menggunakan kitab رياض الصالحين .Namun kehadiran Ibnu Jamaludin di bumi Jordan sempat pada akhir kitab ini.Syeikh Muaz menyatakan setelah tamat dua kitab ini beliau akan mengajar kitab الموطا karangan Imam Malik.Pada hari sabtu Ibnu Jamaludin tidak pasti kitab yang digunakan kerana Ibnu Jamaludin tidak itiqomah untuk muhadoroh hari sabtu.Moga Allah mengampunkan sikap Ibnu Jamaludin dan mengurniakan beliau semangat mencintai ilmu.

          Ketika hari pertama Ibnu Jamaludin sampai di bumi Jordan,sebelum zohor.Dia terus bertanya kepada senior rumahnya mengenai Syeikh yang dikenalkan kepada beliau oleh Ustaz Nor Azamuddin.Pada malam itu terus beliau menghadiri kelas Syeikh Muaz.Pada awalnya perasaan takut menyelubungi Ibnu Jamaludin ketika melihat Syeikh Muaz kerana menyangka bahawa beliau garang.Alangkah terkejutnya apabila mendengar kata kata Syeikh Muaz.Kata-katanya sangat lembut dan dari hati.

         Pernah sekali Syeikh Muaz menghabiskan kelas awal kerana ingin menghadiri jemputan.Alangkah terkejutnya melihat beliau memandu kereta sendiri.

IMG_169416229742270

Syeikh Muaz dikiri,Ustaz Azam ditengah,Cikgu Ghazali di kanan.

YA ALLAH KAU KURNIAKANLAH KAMI PERASAAN MENCINTAI ILMU DAN SEMANGAT MENCARI ILMU,YA ALLAH PANJANGKANLAH UMUR GURU GURU KAMI DAN RAHMATILAH MEREKA.

YA ALLAH ENGKAU JADIKAN LAH KAMI DARI PELAJAR YANG BERAKHLAK DAN JADIKANLAH KAMI MEMILIKI HUBUNGAN YANG ERAT ANTARA GURU-GURU KAMI.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s